Recepţie: +40 262 214812; +40 737 506642 office@hotelcarpati.ro

Atracții turistice în Maramureș

 

Cimitirul Vesel din Săpânța
Faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective. Ineditul acestui cimitir, față de cultura populară care consideră moartea ca un eveniment trist, este că aici crucile sunt inscripționate cu epitafe care reprezintă moartea celor îngropați în cimitir printr-o descriere veselă a trecerii acesotra în neființă. Întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică. Din anul 2009, cimitirul este obiectivul festivalului anual „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”.

Mocănița de pe Valea Vaser, Vișeu de Sus
Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Su, aflată în nordul României, la graniţa cu Ucraina, reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Pe o rută de aproape 60 kilometri distanţă circulă până astăzi locomotive cu abur înfocate cu lemn,devenind astfel cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră adevărată, care funcţionează cu abur.

www.cffviseu.com

Mănăstirea Bârsana
Atestat din 1390, complexul monahal ortodox a fost construit din lemn, după tradiția locală, cu o poartă specifică maramureșeană, turnul cu clopotniță, biserica, cu o înălțime de 57 m, altarul de vară, chiliile călugărilor, capela (construită pe mai multe nivele), și casa sau atelierul artiștilor. Recent a fost construit și un muzeu în incinta mănăstirii.

www.manastireabarsana.ro

Bisericile de lemn, patrimoniu UNESCO
Ca o recunoastere a unicitatii acestora, 8 dintre cele 100 de biserici vechi de lemn din Maramureș, din Budești, Desești, Josani, Bârsana, Poienile Izei, Ieud Deal, Rogoz, Șurdești, Plopiș au fost incluse în Patrimoniul Universal UNESCO, în anul 1999.  Acestea sunt adevarate monumente arhitecturale a maestriei prelucrarii lemnului cât și rolul important pe care religia l-a avut in viata maramuresenilor. 

Muzeul Satului Maramureșean, Sighet
Înfiinţat în anul 1981, muzeul este cea mai mare şi mai complexă prezentare din Romania a satului tradiţional maramureşean şi a elementelor de tehnică populară din această zonă. Biserica din cadrul muzeului, ridicată în 1621 la Onceşti, este amplasată pe o colină de unde domină întreg ‘satul’, reafirmându-şi rolul de element central în viaţa comunităţilor din zonă.

Muzeul Florean
Parcul de sculptură al muzeului este situat în pădurea dintre Cernești și Târgu Lăpuș, pe drumul ce duce spre Țara Lăpușului. Înființat în 199, acesta se întinde pe 40 de hectare, în „Poiana Soarelui”, constituind un inedit parc de sculptură monumentală.

Muzeul și Casa Martirilor, Moisei
Muzeul este adăpostit în casa în care 29 de patrioţi români au fost ucişi de de forţele horthyste la 14 octombrie 1944. Aici sunt expuse documente, fotografii şi obiecte care au aparţinut victimelor. În imediata vecinătate a muzeului se află şi monumentul sculptorului Vida Gheza, înfăţişând 12 figuri de piatră aşezate în cerc.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației, muzeul are ca scop reconstituirea și păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conștiință o istorie falsă.

Casa memorială Elie Wiesel, Sighet
Casa unde cunoscutul scriitor Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1986), a trăit până la vârsta de cincisprezece ani (1928-1944), înainte sa fie deportat împreună cu toată familia la Auschwitz şi Buchenwald. Muzeul adăposteşte o importantă colecţie de fotografii, mobilier şi alte obiecte care au aparţinut comunităţii evreieşti din Sighetu Marmaţiei.