Recepţie: +40 262 214812; +40 737 506642 office@hotelcarpati.ro

 

Atracții turistice în Baia Mare

Considerat unul dintre cele mai pitorești orașe din România, Baia Mare este așezat de-a lungul râului Sasar, la poalele Munților Carpații, fiind și poarta de intrare în județul Maramureș, faimos pentru atracțiile sale turistice, istorice și tradiționale.

 

Panorama din Turnul Sfântul Stefan
Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul “Sfântul Rege Ștefan” din Baia Mare. Turnul este situat în imediata apropiere a Pieții Libertății – a vechiului oraș. Prima atestare documentară a bisericii parohiale “Sfântul Ștefan”, de rit romano-catolic, datează din 1347, însă construcția este inaugurată oficial abia în 1387. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor.

Taxa: Gratuit – Orar:
Marti – Vineri: 8.00 – 17.00
Sâmbătă – Duminică: 09.00 – 17.00

Muzeul de Mineralogie
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu. Muzeul găzduiește o expoziție desfășurată pe 900 mp, în care sunt expuse peste 1.000 de eșantioane minerale, roci și fosile. În depozitele instituției se află alte 15.000 de piese.

Orar: Marti – Duminică: 09.00 – 17.00
Adresa: B-dul Traian nr. 8; Tel: 0262 227 517
www.muzeuminbm.ro

Turnul Măcelarilor
În anul 1469, printr-un document privilegial, regele Matia Corvin permite oraşului Baia Mare să ridice ziduri de piatră în scop de apărare, ziduri care erau străjuite de șapte turnuri. Turnul Măcelarilor a făcut parte din această împrejmuire de piatră străjuind Poarta de Sud a cetăţii. Acesta se mai numea şi al “măcelarilor” pentru că această breaslă avea îndatorirea să-l folosească pentru a apăra cetatea de eventualele atacuri străine. 

Orar: Luni – Vineri: 8 – 16
Adresa: Str. Izvoarelor 2, Baia Mare
www.maramuresmuzeu.ro

 

Muzeul de Etnografie și Artă Populară
Expoziția pavilionară de etnografie și artă populară are trei părți distincte, în care sunt prezentate: ocupațiile tradiționale, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură populară, port și textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului (Chioar, Codru, Lăpuș, Maramureș).

Orar: Marți – Duminică: 10.00 – 17.00
Adresa: Str. Dealul Florilor nr. 1
www.etnografie-maramures.ro

Muzeul Satului
Muzeul Satului, inaugurat în 1984 în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor (6 ha), cuprinde monumente din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș grupate în jurul Bisericii de lemn adusă din Chechiș. Acesta este secția în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară, Maramureş.

Orar: Marți – Duminică: 10.00 – 17.00
Adresa: Str. Dealul Florilor nr. 1
www.etnografie-maramures.ro

Muzeul de Artă
Expoziția permanentă intitulată «Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene între tradiții și inovații» prezintă aproape 400 de lucrări realizate exclusiv de artiști care au lucrat și creat începând cu anul 1896 în cadrul Școlii de pictură de la Baia Mare. În colecția muzeului s-a ajuns ca, prin achiziții, transferuri și donații, să existe peste 3.900 de lucrări de artă.

Orar: Marți – Duminică: 10.00 – 17.00
Adresa: Baia Mare, Str. 1 Mai nr. 8
Telefon: 0262 213 964

Planetariul și Observatorul Astronomic
Înființat în 1969 ca primul planetariu public din România, Planetariul Baia Mare – în urma finalizării Observatorului Astronomic, a devenit începând cu 1971 un punct nodal de citire și înregistrare a datelor astronomice, instituțional primind numele de Complexul Astronomic Baia Mare.

Orar: Marți – Duminică: 09.00 – 16.00
Adresa: Str. George Coșbuc, nr.16
https://planetariubm.ro

Colonia Pictorilor
Colonia Pictorilor a fost fondată în anul 1896, la inițiativa pictorului şi pedagogului maramureșean de origine armeană Simon Hollosy. Momentul a coincis cu înființarea Școlii de Pictură de la Baia Mare, una dintre cele mai vechi forme de învățământ artistic din Europa Centrală. Școala a instruit peste 4.000 de cursanți veniți aici din întreaga lume.

Orar: Marti – Duminică: 09.00 – 17.00
Adresa: Str. Victoriei 21, Baia Mare
http://www.uapbaiamare.ro

Muzeul județean de Istorie și Arheologie
În apropiere de Centrul Vechi al orașului Baia Mare, pe o străduță îngustă, tipic medievală, se află o clădire care adăpostea, în Evul Mediu, celebra Monetărie. În prezent, în acest spațiu, își are sediul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, exponatele ilustrând evoluția unor așezări umane în zonă, încă din zorii preistoriei.

Orar: Marți – Duminică: 10.00 – 17.00
Adresa: Str. Monetăriei, nr. 1-3
www.maramuresmuzeu.ro